Norautron AB fortsätter att bidra till strategiska innovationer inom medicinteknik. Senast i raden av uppmärksammade samarbeten är med Integrum AB, som nyligen tilldelades Swedish Embedded Award för lösningen som gör det möjligt för amputerade att uppleva känsel i sina proteser.

Swedish Embedded Award delas varje år ut till Sveriges bästa konstruktioner inom embeddedteknik. Inom kategorin företag fick i år Integrum AB i Göteborg, med Chalmers tekniska högskola som samarbetspartner, ta emot utmärkelsen för sin proteslösning The Artificial Limb Controller, ALC. Företaget har tidigare etablerat en teknik där protesen förankras i skelettet med en titanskruv, baserad på Brånemarks lösning för osseointegration. Nu tas nästa steg, då användarens nervimpulser i den amputerade kroppsdelen fångas upp och förs vidare till protesen via en känselsensor. Norautrons kretskort i sensorn samt tillhörande mekanik, ser till att förstärka impulserna i samspel med en speciellt utvecklad mjukvara.

– Det känns otroligt roligt att vi har en del i en prisbelönt innovation, som dessutom kan bidra till att underlätta vardagen för amputerade personer, säger Marcus Ek, Key Account Manager vid Norautron i Vänersborg.

Det nu ettåriga samarbetet med Integrum AB har också lett till att Norautron varit en del av en lösning som minskat fantomsmärtor hos amputerade.
– Medicintekniska lösningar överlag ställer väldigt höga krav och vi har den certifiering, kunskap och erfarenhet som krävs. Detta handlar om komplicerade processer där uthållighet är viktig. Att ta fram den är typen av innovationer kan ta upp till fem år, innan det finns en färdig produkt ute på marknaden, påpekar Marcus Ek.

Norautron har tidigare varit med och utvecklat den uppmärksammade robotduschen Poseidon, som ökar funktionsnedsattas självständighet när det gäller hygien. Även den världsunika testmetoden Edor, som utvecklats utifrån att psykiskt sjuka med ökad självmordsbenägenhet har en försvagad känsloreaktion, är utrustad med en specialutformad sensorplatta som Norautron industrialiserat och tillverkat.